Is light wel light

Wat met light & zero frisdranken

Is light wel light, is zero wel zero

 

Wat is een light of zero frisdrank?

Het is waar dat light of zero frisdranken geen suiker bevatten en dus ook geen effect hebben op het gewicht of het suikergehalte in het bloed. Light en zero frisdranken bevatten wel intensieve zoetstoffen. Deze zoetstoffen geven geen negatief effect voor de gezondheid wanneer de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet overschreden wordt. ADI is de maximale hoeveelheid van een stof die je per kg lichaamsgewicht dagelijks mag innemen, zonder het lichaam schade te berokkenen. Wanneer je light of zero frisdranken ‘normaal gebruikt’ zijn er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden. Alhoewel een zekere voorzichtigheid nooit overbodig is.

Hoeveel light of zero frisdrank per dag?

Als voedingsdeskundige raad ik aan niet meer dan 2 glazen/ 500ml light of zero frisdrank per dag te gebruiken. Light of zero frisdranken worden eerder afgeraden bij kinderen of zwangere vrouwen.

Tandbederf

Light of zero frisdranken bevatten geen suiker, maar kunnen toch tandbederf in de hand werken. Ze bevatten wel veel voedingszuren die je tandglazuur beschadigen. Om tanderosie te vermijden poets je je tanden beter niet binnen het half uur na het drinken van een gewone of suikervrije frisdrank.

Meer zin in zoet

Wanneer je te veel light of zero frisdrank drinkt krijgt je veel zoetstoffen binnen en krijgt je meer zin in suiker. Je lichaam reageert op de zoete smaak van frisdrank en verwacht dat het insulineniveau in je lichaam gaat stijgen. Maar door het ontbreken van suiker in je lichaam gaat je lichaam nog meer verlangen naar suikers. Soms is het zelfs zo erg, dat men de hele dag door zin heeft in zoet en dus ook meer snoept.

Verschil tussen light of zero?

Light of zero frisdranken zijn dranken zonder toegevoegde suikers en gezoet met intensieve zoetstoffen. Ze hebben beide geen invloed op het suikergehalte in het bloed en hun calorie-aanbreng is verwaarloosbaar. Er is dus geen verschil tussen de twee. Welke drank de voorkeur geniet is afhankelijk van de smaak van de gebruiker.

Kenmerken van een light of zero frisdrank:

  • Suikers zijn vervangen door zoetstoffen
  • Bevatten <7kcal per 100ml frisdrank 


 

Interesse in ander gezondheidsnieuws of meer gezondheidstips?

 

Contact

Interesse in een gezondere levensstijl of wenst u dieetadvies neem nu contact op.

 

 

Proteïne Shakes

Snel en verantwoord afslanken met een erkende dIëtiste, bekijk de lekkerste smaken proteïneshakes.

Opleidingen

Diëtiste Katja verzorgt opleidingen voor professionals, ontdek het aanbod gezondheids workshops bij diëtiste Katja!

Afslanken

Ontdek nu hoe u kan afslanken zonder honger,

Tijdelijk voordelige voorwaarden afslanken.

Proteïneshakes
Proteïneshakes
Proteïneshakes